El refrigeri, Can Roca, Bigues (el Vallès Oriental)

A més a més d’estris per treballar al bosc, el refrigeri de l’excursió de la Festa Major de Sant Bartomeu de Mont-ras es trobava en diferents recipients tradicionals.

El càntir és un recipient per emmagatzemar i beure líquids (especialment aigua), més estret de la base que de dalt, amb un broc petit per beure’n, el galet, i un broc més ample per a omplir-lo, el tòt. És habitual veure’ls fets de terrissa a causa de les característiques tèrmiques d’aquest material, encara que el seu estès ús ha fet que es puguin veure càntirs de materials diversos, com el vidre, el metall o el plàstic.

El porró és un recipient de vidre destinat a contenir i servir líquid, normalment vi. Es caracteritza per tenir dos brocs, un més gruixut tradicionalment vertical però lleugerament corbat, que serveix de mànec i també per omplir-lo, i un altre d’inclinat i cònic per on es fa rajar el contingut i que acaba en un petit orifici dissenyat per obtenir un doll prim i constant ideal per beure a galet. El broc gros també s’utilitza per servir en got, per buidar el porró i per netejar-lo. Degut a la seva originalitat, el porró sovint es considera com un símbol tradicional de Catalunya.

Un bot és un recipient amb forma de gota o llàgrima, generalment de pell de cabró, empegat per dins i cosit per fora, que s’utilitza principalment per guardar i mantenir fresc el vi. També es pot fer servir per contenir altres líquids, com ara oli. Els bots de vi de mida més petita s’anomenen bótes, les quals van proveïdes d’un broc o xeremina que permet beure-hi a galet directament sense necessitat d’abocar el vi en un got, tot inclinant-les alhora que se’n prem la part inferior. També acostumen a dur un cordó per poder-les portar penjant.

L’ametlla o ametla, és el fruit de l’ametller o ametler (Prunus dulcis). Posseeix una pel·lícula de color canyella que l’envolta, a més d’una closca exterior que no és comestible i que representa un pes important del fruit, de forma que la part comestible es redueix a un 40%. Les ametlles aporten un gran valor energètic de 2.408 kJ o 575 kcal, a més de les respectives dosis de vitamines i minerals essencials com el zinc, ferro, calci, magnesi, fòsfor i potassi.

A Google Maps.

Posted by Jesús Cano Sánchez on 2015-11-13 10:41:28

Tagged: , elsenyordelsbertins , canon , eos20d , tamron18200 , catalunya , cataluña , catalonia , barcelonaprovincia , valles , vallesoriental , cinglesdeberti , lavalldeltenes , biguesiriells , bigues , canroca , boscos94 , bn , byn , bw , cantir , botijo , porro , porron , bota , botabag , ametlla , almendra , almond , festamajorsantbartomeu2015

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *